Waaróm wil je afvallen?

Heb jij voor jezelf helder waarom je wil afvallen? Misschien ben je hier al zo lang mee bezig bent, dat afvallen een project op zichzelf wordt, zonder dat je nog precies weet waarom je daar ook alweer mee begonnen was.

Schoonheid zit van binnen?

De wens om af te vallen heeft vaak te maken met het willen veranderen van de manier waarop je eruit ziet, ofwel je wil je uiterlijk veranderen. En die wens komt heel vaak voort uit de boodschap die we van jongs af aan (onbewust!) hebben meegekregen: een succesvolle, geliefde, mooie, blanke vrouw hoort er op een bepaalde manier uit te zien. Dit schoonheidsideaal wat we na proberen te streven, is in de loop der jaren iets gewijzigd, maar de basis is ongeveer hetzelfde gebleven: slanke taille, billen mogen (soms), platte buik, strakke huid: geen cellulitis. Oh ja, en we horen ook eigenlijk niet ouder te worden, ofwel grijs hoort niet bij het ideaalplaatje, daarom verven we massaal onze (grijze) haren. En rimpels horen er trouwens ook liever niet bij. Daar zijn ook weer allerlei oplossingen voor. Gelukkig maar.

Alles wat hoort bij een normaal vrouwenlichaam, daar kunnen we ons hele leven druk mee zijn: om te voorkomen dat het gebeurt of om het weg te poetsen: geen rimpels, geen buik, geen grijze haren, geen cellulites, geen pigmentvlekken, slappe billen. Bijzonder hè?! Klinkt eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk…

Het wordt nog veel minder aantrekkelijk als:

  • Je daar heel veel voor moet doen, of juist laten ☺️
  • Je daar de hele dag mee bezig bent
  • Je gaande weg alleen maar negatiever over jezelf gaat denken
  • Je het gewenste resultaat nooit bereikt, het is en blijft een ideaal
  • Het resultaat juist het tegenovergestelde is van wat je wil bereiken, bijvoorbeeld je komt juist aan nadat je was afvallen, mét een bonus.

Aan de buitenkant

Aan de buitenkant iets willen veranderen (verven, afvallen, botoxen, wat dan ook) heeft alles te maken met je anders willen VOELEN. Je wil je gelukkiger, zelfverzekerder, mooier, aantrekkelijker, vrijer, lichter voelen. Wanneer je aan de buitenkant iets verandert, betekent het echter helemaal niet dat je je van binnen anders voelt. Als je aan de buitenkant wat verandert, word je nog steeds iedere ochtend met jezelf en al je onzekerheden wakker. Dat kan een behoorlijke anti-climax zijn: eindelijk je doel aan de buitenkant bereikt, maar van binnen voel je je nog precies hetzelfde. Hierdoor is het behouden van het resultaat ook een stuk moeilijker. Daarom komen mensen nadat ze zijn afgevallen weer aan, daarom zijn staatsloterij winnaars vaak binnen korte termijn weer door hun hoofdprijs heen. En daarom ben je nooit helemaal tevreden wanneer je beoogde 5 kg hebt weten kwijt te raken. Je vindt namelijk altijd iets anders aan jezelf wat niet deugt.

Verkeerde maat

Kijk maar eens naar mensen die het figuur hebben wat jij graag wil hebben. Zijn zij allemaal gelukkig? Zelfverzekerd, gewaardeerd of vol zelfvertrouwen? Lopen zij de hele dage op wolken?

Daarom kun je een paar kledingmaten afvallen en in de kledingwinkel toch nog steeds je oude kledingmaat blijven pakken. Je buitenkant is verandert, maar je binnenkant is niet mee verandert. Je kunt slanker zijn en je nog precies hetzelfde voelen van binnen.

Slank zijn kan een doel op zichzelf worden, zonder dat je je nog afvraagt waar dat dan precies voor staat.
Ga voor jezelf eens onderzoeken waar jij écht naar op zoek bent. Waar staat afvallen voor? Wat brengt het jou? En wat kost het jou nu door te zijn waar je nu bent? Waar ben jij naar op zoek?

Alleen aan de buitenkant werken, levert je niet het gewenste resultaat op. De kans dat je je gewicht dan vast kunt houden, is klein, want dat gewicht staat veelal voor méér dan alleen een bepaald gewicht.

Dit is ook de reden dat je een paar kledingmaten kunt afvallen en in de kledingwinkel toch nog steeds je oude kledingmaat blijft pakken. Je buitenkant is verandert, maar je binnenkant is niet verandert. Je kunt slanker zijn en je nog precies hetzelfde voelen van binnen: te dik, lelijk, onaantrekkelijk….

Slank zijn kan een doel op zichzelf worden, zonder dat je je nog afvraagt waar dat dan precies voor staat. Weet jij waar je echt naar verlangt, waar jij écht naar op zoek bent? Waar staat afvallen voor?

Alleen aan de buitenkant werken, levert je niet het gewenste resultaat op. De kans dat je je gewicht dan vast kunt houden, is klein, want dat gewicht staat veelal voor méér dan alleen een bepaald gewicht.

Hoe is dit voor jou? Heb jij voor jezelf helder waarom je wil afvallen? Wat is jouw achterliggende doel? Ik zou het super vinden als je het hieronder met me wil delen! Het allerbelangrijkste is dat je dit voor jezelf helder hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *