Normale eter vs Diëter

Ken jij ze ook? Normale eters? Mensen die niet voortdurend bezig zijn met hun gewicht en ook niet de hele dag bezig zijn met denken aan eten? Het kan bijna onmogelijk lijken als je juist het tegenovergestelde bent, maar ze zijn er echt: ‘normale eters’. Het tegenovergestelde hiervan zijn (chronische) diëters. Hieronder zie je een aantal belangrijke verschillen tussen normale eters en diëters.

Normale eter Diëter
Heb ik honger? Heb ik dit verdiend?
Wil ik het? Mag ik dit?
Heb ik genoeg gehad? Als ik ‘zondig’ kan ik niet meer stoppen
Voel ik me tekort gedaan als ik het niet eet? Ik voel me schuldig als ik dit eet
Ik verdien het om van eten te genieten Als ik dit eet, moet ik het compenseren
Zal het me een voldaan gevoel geven? Wat ik op een dag eet bepaald of ik een goede of slechte dag heb gehad
Ik eet wanneer ik honger heb Ik denk de hele dag aan eten
Smaakt het goed? Ik kan niet met voeding en niet zonder

Zoals je kunt zien zijn er nogal wat opvallende verschillen tussen normale eters en diëters. Een belangrijk verschil is dat normale eters weten en voelen wanneer ze moeten en willen (!) stoppen. Diëters daarentegen vinden dit vaak heel lastig om te bepalen. Het volgen van dieetregels heeft ervoor gezorgd dat het voor diëters veel moeilijker is geworden om te weten hoe honger en verzadiging voor hen VOELT. 

Toch zijn we allemaal geboren als een normale eter: als baby wisten we precies wanneer we honger hadden net zoals we heel goed wisten wanneer we genoeg hadden. En dit gaven we ook (luidkeels) aan. Voor verzorgers niet altijd even herkenbaar, maar onwijs belangrijk: de signalen opmerken die je lichaam je geeft en daar wat mee doen. 


To diet or not to diet

Het volgen van dieetregels zorgt ervoor dat je steeds verwijderd raakt van die normale eter; je verliest steeds meer het contact met je lichaam. En dat is niet handig, je lichaam geeft niet voor niets signalen af. Maar ja, als je op dieet gaat is er een ding wat je bij uitstek doet: je lichaamssignalen onderdrukken, je onderdrukt je honger en je dieetregels bepalen wanneer je genoeg hebt. 

Is het voor jou duidelijke in welke categorie jij zit en welk effect dat op je heeft? Wil je dit hieronder met me delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *