Nieuwe voornemens

Heb jij ze dit jaar gemaakt? Ik heb er uitgebreid bij stil gestaan dit jaar. Waarom? Omdat ik te veel jaren goede voornemens had die ieder jaar sneller leken te vervliegen dan het jaar daarvoor. En dat wil ik niet meer, het is tijd voor andere stappen.

Voorheen stond ik met oud en nieuw er nauwelijks écht bij stil wat ik in het nieuwe jaar anders wilde. Dit was onbewust heel effectief, want het voorkwam dat het niet te veel pijn deed als ik mijn goede voornemens niet waar kon maken én het zorgde er stiekem ook voor dat ik er niet al te hard mijn best voor hoefde te doen. Dat wil niet zeggen dat ik ze niet echt wilde, het was meer een doorlopende wens.

Gewoon(te)

Mijn doorlopende wens was afvallen, het was niet een voornemen waar ik niet alleen rondom oud en nieuw mee bezig was; ik was er eigenlijk ieder dag in mijn hoofd mee bezig. Decennia lang gingen mijn goede voornemens over gezonder eten en indirect of direct over afvallen. Mijn voornemens over eten waren meer een dagelijks terugkerend ritueel: ‘vandaag  ga ik niet snoepen’, ‘vandaag eet ik geen chocolade’, ‘vandaag eet ik geen tussendoortjes’.

Jammer genoeg constateerde ik voor het slapen gaan maar al te vaak, dat ik me weer niet had kunnen houden aan mijn voornemens. Dus startte ik de dag erna hoopvol met dezelfde voornemens. Mijn voornemens bleef ik herhalen, ik veranderde echter niets; ik bleef herhalen wat ik al deed en wist, met uiteraard helaas steeds dezelfde uitkomst.

Onbewust

Veel dingen die we doen, doen we op de automatische piloot: het zijn gewoontes/ Een gewoonte is voor een groot deel onbewust: je denkt er niet over na. Veel gewoontes en beslissingen die je maakt neem je vanuit je (onbewuste!) en oudste deel van je brein: je reptielenbrein. Dat is goed geregeld, want het scheelt veel tijd en energie: je hoeft niet steeds opnieuw met jezelf in gesprek: zal ik het nou wel doen of zal ik het nou niet? Dus, poets je 2x per dag je tanden (hoop ik), zónder jezelf steeds af te vragen: zal ik dat nou wel doen of zal ik dat nou niet doen, dat is wat een gewoonte voor je doet. Dat scheelt je dus een hoop gedoe. Want eenmaal met jezelf in discussie over het wel of niet doen, kies je voor de meest gemakkelijke, veilige en fijnste optie en die loopt meestal niet synchroon met jouw nieuwe voornemen.

Voortplanten en eten!

Dat is wat er steeds bij mij gebeurde: ik nam me steeds weer voor: ‘vandaag ga ik niet snoepen’, maar ik veranderde niets, er was geen plan, geen helderheid en dus veranderde er ook niets. Mijn daadwerkelijke beslissingen werden genomen door mijn reptielenbrein en die kiest voor veilig, gemakkelijk en bekend. Om nieuwe gewoontes te creëren is het daarom belangrijk dat je reptielenbrein er wat mee kan.

Maak veranderingen daarom concreet, klein en simpel, anders wil je reptielenbrein het niet en dan trek jij aan het kortste eind. Laat dus geen ruimte over voor je reptielenbrein, zorg ervoor dat je niet steeds hoeft te onderhandelen, je reptiel wil niet veranderen: die wil voortplanten en …… eten! Wanneer je rigoureuze veranderingen maakt op het gebied van eten, komt je reptiel in opstand. En dat is wat je niet wil.

Start jij ieder jaar, iedere dag met nieuwe voornemens? Blijf jij snoep- of eetbuien houden, ondanks dat je precies weet wat je zou moeten doen? Of lukt het je prima om aan je voornemens te houden? Laat het me hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *