Ieder pondje gaat door het mondje?

Deze uitspraak ken je vast wel. Ik hoorde hem vroeger en ik hoor hem nu nog steeds. Voor mijn gevoel zit daar ook een oordeel aan vast. Namelijk, wanneer je te zwaar bent, dan ligt dat aan jou! We krijgen het met de paplepel ingegoten: als je (te) dik bent is het je eigen schuld. We denken het zelf meestal ook.

Het lijkt zo makkelijk: gewoon minder eten en dan komt alles goed.

Toch laat de praktijk vaak wat anders zien.

Want iedere keer dat jij gaat diëten gaat je lijf in verzet. Ons lichaam is namelijk helemaal niet ontworpen om af te vallen. Sterker nog, het is behoorlijk gevaarlijk om af te vallen. Afvallen betekent schaarste, tekorten. Je kunt er zelfs aan overlijden en je ongelofelijk slimme lijf weet daar wel raad mee. Eerst gaat het nog wat meer signalen afgeven dat je meer moet eten (je eetlust en trek neemt toe), maar jij bent sterk en negeert deze signalen. Het is immers de bedoeling dat je honger hebt, anders kun je niet afvallen niet waar?!

Maar je lijf is slimmer dan dat en trekt nog aan wat andere touwtjes: je metabolisme gaat omlaag: je krijgt het koud, hebt minder energie, mentaal kun je je minder goed gaan voelen. En doordat je metabolisme omlaag gaat, wordt het steeds moeilijker om af te vallen. Waar je eerst kon afvallen met, pak hem beet 4 boterhamen op een dag, merk je dat het verliezen van gewicht stagneert. Dus ga je naar 3 boterhammen en hop je valt weer af. Maar dan sta je weer stil. En dus ga je nog maar wat minder eten…. Herkenbaar?

Wat ook kan gebeuren is dat je op een bepaalde hoeveelheid voeding afgevallen was, bijvoorbeeld die 4 boterhammen en dat je aankomt ondanks dat je hetzelfde bent blijven eten en bewegen.

Je lijf is zoveel slimmer dan jij …
Dat vinden we natuurlijk helemaal niet zo leuk, want dun is de mode. Niet waar?!

En dus blijven we proberen, maar het wordt meestal niet makkelijker. Het wordt alleen maar moeilijker. Want je lijf onthoudt wat je in het verleden hebt gedaan en weet daar heel vernuftig mee om te gaan.


Moraal van dit verhaal: wanneer het niet lukt om af te vallen en/of je gewicht eraf te houden, dan kun je daar van alles van vinden, maar je lichaam is zo slim om goed voor jou te zorgen.

In gevecht

Wil jij je hele leven blijven strijden met je lichaam? Blijven strijden tegen jezelf?

Hoe lang ben je nu al bezig met dit gevecht?

Hoe lang wil je dat nog blijven doen?

De gemiddelde leeftijd bij overlijden van de Nederlandse vrouw is 80 jaar. Met mijn 44 jaar betekent dat voor mij dat ik zo’n 30 jaar bezig ben geweest met me te dik voelen en afvallen en dat ik nu nog zo’n 35 jaar te gaan heb.

Hoe zou het voor je zijn om goed voor jezelf te gaan zorgen, lekker te gaan bewegen en last but not least een positief zelfbeeld te hebben?

Kun je je voorstellen dat dit een heel ander pad is dan een dieet volgen?

Een dieet is het volgen van regels van iemand anders.
Wat als je je eigen regels gaat volgen? Je goed voor jezelf gaat zorgen?

Misschien val je dan wel af. En misschien ook wel niet.
Nobody knows.

Maar dan hoef je in ieder geval niet meer te vechten met je lijf en jezelf in de jaren die nu nog voor je liggen.

In de cursus ‘Stop de cyclus van lijnen & eetbuien’ gaan we hiermee aan de slag.

Omdat ik oprecht van mening ben dat het gewoon niet de bedoeling is om je hele leven te balen van je eigen lichaam en de hele dag met eten bezig te zijn. Daar is het leven veel te kort voor!

P.S. Ik verloot regelmatig boeken rondom persoonlijke ontwikkeling, afvallen en gezondheid. Houd jij ook van thema’s én van boeken? Connect dan even met me via Facebook en Instagram, zodat je deze winacties niet misloopt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *