Hoe meer controle je wil, hoe minder controle je hebt

Ik zie haar nog voor me, laten we haar Lisa noemen, ze zat bij een van haar eerste workshops waarin ik uitlegde hoe ze van haar eetbuien en haar obsessie met eten af kon komen. Lisa was in mijn ogen een prachtige dame met een normaal lichaam: niet heel zwaar, niet heel dik, gewoon heel gemiddeld naar mijn bescheiden mening. Zij zag dat heel anders: ze wilde afvallen en was daar al zeker 15 jaar mee bezig. Ze viel af en ze kwam weer aan. Ze herhaalde haar pogingen steeds op een andere wijze. En zo viel ze weer wat af en kwam weer aan. Ze had al van alles geprobeerd en nu probeerde ze het ketogene dieet. Ze ondervond dat dat heel goed werkte. Wanneer ze zich eraan kon houden…

En dat geldt natuurlijk voor alle diëten: ze werken (op de korte termijn!!!), áls we ons eraan houden. Maar niemand wil voorgoed op dieet en niemand wil korte termijn resultaten: 
we willen korte termijn op dieet en lange termijn resultaten.​
De praktijk laat echter precies het tegenovergestelde zien: korte termijn resultaat en lange termijn op dieet. Op lange termijn zorgt het ervoor dat je de hele dag bezig bent met diëten. Je gaat op dieet, je wil op dieet, je bent op dieet of je bent er net mee gestopt: een leven lang in gevecht met eten, in gevecht met jezelf en je lichaam. 

Hoe meer controle je wil …​

Lisa wilde héél graag dat resultaat: dat slanke(re) lichaam. Ze bleef hard haar best doen, keer op keer, want ze wilde het zó graag. Wat ze echter niet wilde was dat ze de hele dag bezig was met eten, met balen van haar lichaam en zichzelf en steeds weer die eetbuien, die steeds sneller en vaker leken voor te komen. Ik leerde haar dat het één direct in verbinding staat met het ander: het volgen van diëten (regels over voeding  – hoe/ wat/ wanneer eten- die niet van jou zijn maar van iemand anders) resulteert in een obsessie met eten en in eetbuien. Hoe meer controle je wil hebben over je eten, hoe minder controle je hebt!

Tegelijkertijd zorgt dat slanke(re) lichaam waar we naar verlangen, NIET gegarandeerd voor hetgeen waar we écht naar op zoek zijn: namelijk oké zijn met wie je bent. We denken dat wanneer we slank(er) zijn we eindelijk zelfverzekerder zullen we zijn, dat we meer zelfvertrouwen zullen hebben, dat we meer gewaardeerd (door anderen) zullen worden.

Wat ik vaak hoor is: ‘Wanneer ik terugkijk naar die zomer dat ik zo slank was, als ik die foto’s zie, dan zou ik daar heel graag naar terug willen’. Mijn vraag: ‘VOELDE je je toen ook beter? Was je zelfverzekerder, had je meer zelfvertrouwen, deed je dingen anders?’. 
Het antwoord daarop is eigenlijk altijd: ‘Nee’.

‘Nee, ik was nog steeds niet gelukkig, ik was niet tevreden, ik vond mezelf nog steeds niet mooi, nog steeds te veel vet hier en nog steeds te veel rollen daar. Ik was nog steeds bezig met meer willen afvallen, met het volhouden waar ik mee bezig was, het resultaat niet weer kwijt te raken, op zoek naar een beter resultaat, op zoek naar me goed voelen over mezelf ….’ 

Je zult nooit aankomen bij je goed voelen over jezelf, door alleen wat aan de buitenkant te veranderen, dat is een illusie! 
​Lisa, in mijn workshop zei: ‘Dat begrijp ik. Ik ga eerst 5 kg afvallen en dan kom ik bij je terug om dat te leren….’🙀. En dat begrijp ik volkomen: been there, done that! Dat was namelijk precies mijn antwoord voordat ik eindelijk besloot dat het echt genoeg was geweest. Ik had ook nog een paar jaar nodig om te blijven herhalen wat ik al jaren had gedaan, en dus ook weer hetzelfde resultaat te krijgen wat ik al had gekregen. 

Maar er kwam een moment dat ik besefte: dit wil ik niet nóg 30 jaar lang doen: dagelijks eetbuien hebben, niet het lichaam hebben en krijgen waar ik naar verlang, de hele dag bezig zijn met mezelf én mijn lichaam (mezelf!) de grond in boren. Daar was ik echt helemaal klaar mee! Het leven is te kort om de hele dag met eten bezig te zijn en te balen van jezelf! 

De wortel
Wat essentieel is om te begrijpen dat je verlangen om af te vallen een wortel heeft, een oorzaak, namelijk je vindt jezelf niet goed genoeg. Je bent niet blij met jezelf. En dat ga je proberen te fixen met een dieet, met afvallen. Maar het volgen van een dieet geeft je op de lange termijn niet het slanke lichaam waar je naar verlangt. En dat ligt niet aan jou, dat geldt namelijk voor 95% van alle mensen! Geef jezelf dus niet de schuld. 

Het volgen van een dieet zorgt voor:
–       een verstoorde manier van eten
–       niet meer luisteren naar je lichaam
–       minder zelfvertrouwen in jezelf en rondom voeding
–       een lichaam wat steeds moeilijker afvalt, wil vasthouden wat het heeft
–       gewichtstoename
–       een gevoel van falen (want het is me weer niet gelukt, stomme ik!)
–       stiekem eten
–       eetbuien …

Dit lijstje is nog vele malen langer, maar voor nu is hij hopelijk duidelijk genoeg. Ik herhaal het nog een keer: hoe meer controle jij wil, hoe minder controle je hebt.

Ik begrijp je verlangen om af te vallen als geen ander, in deze maatschappij ben je als vrouw een uitzondering wanneer je daar niet mee bezig bent of er niet om zou geven. Want we leren dat we slank horen te zijn, iets anders dan slank zijn is minder dan het optimale. Let op: dit is niet mijn visie, dit hebben we collectief onbewust geleerd, door dit de hele dag om ons heen te zien. 

Maar wat dan wel?!
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat blijft er dan over wanneer diëten geen optie meer is?! Eng hè?! Want dat betekent dat je minder controle hebt, dat je weer moet gaan luisteren naar je lichaam, dat je moet gaan ontdekken wat werkt voor jouw lichaam: naar wat jij nodig hebt en waar jij naar verlangt. Deze controle los laten is nogal een dingetje, want velen van ons houden van controle. En diëten geven ons een vorm van controle, in ieder geval lijkt het alsof we controle hebben, ook al laat de praktijk iets heel anders zien. 

Velen durven dit niet en dat is heel begrijpelijk, want wat blijft er over als je loslaat wat je dacht te hebben? Wat komt daar dan voor in de plaats terug? 

We zijn allemaal geboren als een normale eter: weten wat je wel en niet fijn vindt, weten wanneer je honger hebt en wanneer je genoeg hebt gehad. Dat weten is een innerlijk weten, daar zijn we mee geboren. Maar door de hele dag in ons hoofd door te brengen, horen we dat innerlijk weten niet meer. Maar je kunt dit gewoon weer gaan leren. 
Is dit spannend? Voor de meesten wel. Is dit lastig? Dat kan. Val je terug in je oude patroon? Waarschijnlijk wel. Maar het is niet ingewikkeld, het is eigenlijk gewoon heel normaal 😃. 
En het is zo ontzettend fijn om niet meer de hele dag bezig te zijn met eten!!!

Wil jij dit ook leren? Dan is de cursus ‘Stop de cyclus van lijnen & eetbuien’ wellicht ook wat voor jou. Hierin ligt niet de focus op afvallen, maar juist om weer normaal met eten om te gaan en om jezelf te verlossen van eetbuien. 

Wil jij een stapje verder en de wortel aanpakken van jezelf niet goed genoeg voelen over jezelf? Dan is DIT echt wat voor jou. En natuurlijk is het mogelijk om dit te combineren met de cursus, het zal het allemaal zelfs alleen nog maar gemakkelijker maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *