Eerst moet ik nog … kg afvallen

Herken je die gedachte? Eerst moet ik nog … kg afvallen en dan…

Dit wordt ook wel magisch genoemd en geeft een romantisch tintje aan ons leven: het geloof dat alles mogelijk is, als je maar hard genoeg wilt. En zo kijken we absoluut naar ons gewicht: als we maar hard genoeg ons best doen, dan kan ik afvallen. Dat de praktijk voor 95% van de vrouwen een stuk weerbarstiger is nemen we voor lief, we blijven geloven dat het mogelijk is. 

Meestal komt dat omdat we die ervaring namelijk in het verleden ook hebben gehad: het is ons gelukt om een keer behoorlijk af te vallen. We weten nog hoe het voelde: zowel lichamelijk als fysiek. De weg daarna toe en de weg daarna poetsen we weg in onze gedachten. Het enige wat we willen is terug naar dat punt dat we toen behaald hadden. Het is ons toen gelukt, dus moet het weer kunnen. 

We stellen ons geluk en welbevinden uit totdat we … kg afgevallen zijn. We vinden onszelf pas goed genoeg zijn als we eindelijk zijn afgevallen, als we eindelijk een bepaalde maat passen, als we eindelijk af zijn van die rollen die in de weg zitten.

Dag in dag uit zijn we ermee bezig.
Dag in dag uit een gevecht in ons hoofd. 
Een gevecht met voeding.
Een gevecht met onszelf.

Die wens om af te vallen herken ik als geen ander; ik ken trouwens heel weinig vrouwen die tevreden zijn met hun lichaam.

Iedere dag
Iedere dag bezig zijn met jezelf niet goed genoeg vinden.
Iedere dag jezelf willen veranderen.
Ontevreden zijn over je lichaam.
Ontevreden zijn over jezelf 

Voor mij kwam er een moment dat ik me realiseerde: dit wil ik niet meer!
Wat er ook gebeurt, ik wil het niet meer.
Ik wil niet iedere dag bezig zijn met mezelf lelijk voelen.
Ik wil niet de hele dag bezig zijn met eten.
Ik wil het gewoon niet meer.

Ruim 30 jaar probeerde ik mijn voeding onder controle te houden.
Wat het me bracht was juist steeds minder controle over voeding. 
Hoe harder ik mijn best deed hoe moeilijker het werd.
Dat wilde ik niet meer. Maar wat dan wel?!

Wat is nou goed?!
Onze wereld staat bol van voedingsadviezen en (dieet)regels.Voedingsadviezen vliegen je om de oren, zodanig dat je niet meer weet wat je wel of niet zou moeten eten. Je verdwaalt langzaam in het bos van voedingsadviezen, niet meer wetend wat nou wel ‘goed’ is en wat niet.

Deze adviezen geven je een vorm van houvast, een vorm van veiligheid in deze onveilige wereld waarin je erop een bepaalde manier uit hoort te zien.
Met deze adviezen en richtlijnen probeer je controle te hebben en houden over wat je eet en over je gewicht. 

Voor de meeste van ons pakt dit echter niet uit zoals we graag zouden willen: ons lichaam ziet er niet uit zoals we graag zouden willen en we zijn de hele dag bezig met voeding in ons hoofd. Ondanks alles lukt het ons niet te komen waar we graag willen zijn. 

Daarom doen we nog maar ietsje harder ons best.
Want als we … kg afvallen, dan ….

En zo is de cirkel rond. Ook al weten we ergens dat dit zo niet werkt, we hebben geen idee wat we dan wel moeten doen. Daarom starten we iedere dag opnieuw en doen we nog maar weer ietsje harder ons best …

Om je te leren wat je wél kunt doen geef ik regelmatig de workshop ‘Neem voorgoed afscheid van eetbuien in 3 stappen’. Je kunt je opgeven via: www.aukjesieben.nl/workshop

Ik hoop je daar te mogen begroeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *